Kamieniem milowym w historii pomieszczeń kuchennych jest projekt kuchni frankfurckiej. Po I wojnie światowej pojawiła się potrzeba dużej liczby tanich mieszkań, a tym samym, jak najbardziej ergonomicznej i funkcjonalnej przestrzeni do przyrządzania posiłków na ograniczonym metrażu. Styl minimalistyczny wydaje się naturalnym rozwinięciem tego zamysłu we współczesnych projektach. Przemyślane rozwiązania przechowywania i rozmieszczenia stref oraz estetyczny wygląd to tylko niektóre z przykładów na jego realizację.
Minimalizm wyróżniamy czystymi, prostymi liniami i geometrycznymi formami przewijającymi się w meblach, urządzeniach i materiałach. Redukcja zbędnych elementów i akcesoriów nadaje wnętrzu spokojny i uporządkowany wygląd. Projektowanie odbywa się z myślą o wygodzie użytkowników, z uwzględnieniem odpowiednich wysokości blatów, odległości między urządzeniami i organizacji przestrzeni roboczej. Ten styl często opierany jest na neutralnych barwach, takich jak biel, szarość, beż lub czerń oraz trwałych, wysokiej jakości materiałach jak stal nierdzewna, szkło, kamień naturalny czy drewno. Zintegrowane półki, szafki i schowki pozwalają utrzymać porządek.
Ciepła prostota
Przestronna kuchnia jest rozświetlona naturalnym światłem, które odbija się od błyszczących frontów zabudowy. Są one gładkie i pozbawione uchwytów, zgodnie ze stylistyką minimalizmu. Gustowna wyspa znajdująca się w centrum zawiera również strefę jadalnianą. Zlewozmywak wykonany z granitu, posiada jedną komorę z ociekaczem i praktyczny, automatyczny korek sterowany za pomocą pokrętła. Dobrana do niego bateria ZUMBA wygląda wyjątkowo szykownie. Biała, elastyczna wylewka doskonale współgra z kolorem ścian, a chromowane elementy pasują do detali wiszących lamp.
Elegancki azyl
W minimalistycznej odmianie industrializmu znajdziemy materiały o fakturze betonu, drewno i czarne detale. Geometryczne formy zabudowy o matowej powłoce dodają elegancji. Otwarte półki harmonijnie współgrają z parkietem, który przechodzi ze strefy dziennej do kuchni. W centralnej części umieszczono dużą wyspę z dwoma hokerami i zlewozmywakiem. W tym otoczeniu znakomicie prezentuje się MEZZO II. To prosty, jednokomorowy model, który jest wpuszczany w blat i niemalże łączy się z nim w jedną całość. Jego grafitowe wykończenie jest wyszukane i jednocześnie łatwe w utrzymaniu w czystości. Połączono z nim baterię ZUMBA II o czarnej barwie wylewki, którą można dowolnie ustawiać, regulować jej zasięg i wysokość. Dwufunkcyjna regulacja strumienia umożliwia dostosowanie jego siły do wykonywanej czynności.
Nowoczesna surowość
Jasne, proste wnętrze w chłodnych odcieniach bieli i szarości prezentuje się równie imponująco. Biała zabudowa odbija światło, które wpada przez duże okno. Górne szafki zostały wykończone oryginalnym falowanym szkłem ornamentowym. Zamiast tradycyjnego, okrągłego stołu jadalnianego, przestrzeń do spożywania posiłków czy rozkoszowania się poranną aromatyczną kawą zaprojektowano na wychodzącym ze ściany blacie, częściowo oddzielając strefę kuchenną od salonu. Po przeciwnej stronie jednokomorowy zlew w piaskowym kolorze zestawiono z wyjątkową baterią ZUMBA z aeratorem. Błyszczące, chromowane części baterii zostały zaprojektowane z dbałością o każdy detal. Jej obrotowa giętka wylewka, sprawi, że codzienne przyrządzanie potraw stanie się przyjemnością.
FERRO
press box
Link do strony artykułu: https://wm2.wirtualnemedia.pl/centrum-prasowe/artykul/minimalizm-w-kuchni